ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТВАНИЯ
 
Въпреки урбанизацията и навлизането на нови информационни средства и технологии, на терен в община Долни чифлик още могат да се видят някои живи елементи на турския фолклор и ритуални практики, които представляват неразделна част от пъстрата мозайка на културното наследство в камчийския край."ХЪДРЕЛЛЕЗ" Байрам
фолклорен празник
На 6 май мюсюлманската общност в България празнува „Хъдреллез”, който отговаря на Гергьовден и се приема за начало на лятото.
Празникът е посветен на двамата светци – св.Хъдър и св. Иллияз /пророк Илия/, покровители на хората, животните и плодородието.
Част от празника е "ваденето на момински нишани", подобно на българския обичай "Еньова буля".Вечерта на празника се пали висок огън, който трябва да се прескочи от всички, за да са живи и здрави, и против страх.                            прочети повече >>>

"РАМАЗАН" Байрам
религиозен празник
Рамазан Байрамът, познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на постите през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце, постят, като не ядат и не пият нищо. В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр - милостиня, (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.  Започва да се отбелязва през 624 г.

"КУРБАН" Байрам
религиозен празник
Курбан Байрамът е мюсюлмански празник в памет на жертвоприношението на пророка Авраам. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) — овце, кози, крави и телета.  Чете се специална молитва преди коленето.
Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 дни.
От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Господ, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан, заедно са винаги нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

ДЕН НА ЖЕНАТА
общностен празник
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях — нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.